Paracord på metervara

Någon som har hört talas om ”paracord på metervara”? Det är nog ett ganska okänt begrepp, och att det ens säljs på meter visste inte jag heller. Däremot hade jag lite koll på vad paracord är för något, man kan även kalla det för fallskärmslina. Detta tunna rep av nylon har använts för att kunna styra fallskärmar med. Paracord är sjukt hållbart, det kan ni kanske förstå? Hade repet inte varit det så hade det varit svårt att lita på styrningen för fallskärmshopparen.

Paracord – egenskaper

Paracord har många bra egenskaper som gör att det kan användas just för fallskärmsstyrning. Eftersom fallskärmshopparen inte kan bestämma väder att hoppa i (inte alla i alla fall) så måste repet kunna tåla olika yttre påfrestningar som regn, kondens och all annan väta, dessutom får inte repet torkas ut av solljuset och bli skört. Att man vill ha styrlinor som är tunt och lätt som möjligt känns väl ganska realistiskt när de ska användas för att styra en fallskärm som svävar i luften. Repet får inte heller vara helt statiskt då det lätt skulle kunna ha sönder sele eller skärm vid utlösning, så en liten aning elasticitet måste repet ha. För att få plats med all lina som ska packas in i fallskärmen måste repet vara både lätt och tunt. Samtidigt som linan ska vara tunn och lätt måste den också vara stark nog att kunna bära hopparens vikt.

Paracord historiskt

Innan paracord blev ett mode, som är den paracord vi känner igen i dag, så användes repet av militären och inte bara till styrlinor. Det var ett riktigt ”all-rep” som användes till många olika saker. Militären lärde sig att dela isär paracord linan för att få flera ännu tunnare snören. Dessa kunde användas till att fiska med, binda fast saker med och bygga snaror för att fånga småvilt.

Under 90-talet började militärerna att fläta armband av linorna och utsmyckade dessa med olika knappar som talade om vilket regemente de kom ifrån och sedan användes de som ”vänskapsband” mer än till praktiska ting. Men skulle oturen vara framme så går det alltid att fläta upp linan igen.